Joomla! extensies

Joomla! extensies

Onderstaand enkele Joomla! extensies welke door onze werkgroepleden worden gebruikt voor het beheer en gebruik van hun websites. De vermelde extensies zijn te vinden op https://extensions.joomla.org en zijn gratis te verkrijgen. Joomla! zelf is trouwens gratis te verkrijgen op https://joomla.org. Je kunt ook een Joomla! account aanmaken op  https://joomla.com en een website in de Joomla! omgeving aanmaken. Echter, hier zijn de mogelijkheden voor het inrichten van Joomla! wel beperkt.

Akeeba backup
Akeeba Backup Core is het meest gebruikte open source back-upcomponent voor het Joomla! CMS. De missie is eenvoudig: maak een back-up van de website die kan worden hersteld op elke Joomla! -capable server, waardoor het niet alleen ideaal is voor back-ups, maar ook voor website transfers of zelfs websites implementeren op de servers van uw klanten. Akeeba Backup creëert een volledige back-up van uw website in een enkel archief. Het archief bevat alle bestanden, een momentopname van een database en een installeerder die vergelijkbaar is met de standaard Joomla! installateur. Het back-up- en herstelproces is AJAX aangedreven om de time-outs van de server te voorkomen, zelfs bij grote websites. U kunt ook een back-up maken van alleen uw database, of alleen uw bestanden. Akeeba Backup is de betrouwbare, makkelijk te gebruiken, open source backup oplossing voor uw Joomla! website.

Admin Forever
=== UPDATE! Admin Forever is NIET geschikt voor Joomla! versie 4 ===

Als in Joomla! binnen de periode van een ingestelde sessietijd geen invoer meer plaats vindt, word je automatisch uitgelogd. Dit is om de veiligheid van de verbinding te verhogen. Als er namelijk langere tijd geen invoer plaats vindt, kan de sessie door een kwaadwillende gekaapt worden. Toch kan het als administrator handig zijn niet gestoord te worden door deze sessietijd, bijvoorbeeld als je met een installatie bezig bent van een uitgebreide extensie en tussendoor de handleiding moet lezen. Dan is Admin Forever een uitkomst. Deze extensie zorgt er namelijk voor dat de administrator nooit wordt uitgelogd. Houdt dus wel in het achterhoofd dat de sessietijd dan nooit verloopt.

eXtplorer
eXtplorer is een bestandsbeheer en FTP extensie. Het ziet er uit als een desktop programma voor het beheren van je bestanden. Als je vaak bestanden binnen je serveromgeving moet kopiëren, wissen of verplaatsen, dan kan dat het beste binnen de serveromgeving zelf plaatsvinden (en niet via je lokale computer zoals bijvoorbeeld met een FTP programma zoals FileZilla) omdat dit veel sneller werkt.

jSecure Lite
=== UPDATE! jSecure Lite is NIET geschikt voor Joomla! versie 4 ===

Als iemand wil weten of je website in Joomla! is gemaakt, of erger, iemand wil inbreken op je Joomla! website, dan gaat hij naar de URL www.jouwsite.nl/administrator. Om te voorkomen dat iemand bij deze inlogpagina kan komen gebruik je de jSecure Lite extensie. Deze zet namelijk een wachtwoord op de URL naar de administrator pagina, zodat deze niet getoond wordt als het juiste wachtwoord niet is ingevoerd. In de praktijk is al gebleken dat dit een waardevolle extensie is bij een inbraakpoging op één van onze websites.

J2XML
Deze extensie maakt het mogelijk om artikelen en gebruikers van bijvoorbeeld Joomla! versie 1.5 naar bijvoorbeeld Joomla! versie 3 te migreren. We hebben in een testomgeving dit uitgeprobeerd en het lijkt goed te werken.
Tip: neem de afbeeldingen niet mee bij de export. Kopieer zelf de afbeeldingen met behulp van FTP naar de nieuwe website.

Admin Tools
Admin Tools is een echt Zwitsers zakmes voor uw site. Onze vrij beschikbare Admin Tools Core zal detecteren, u op de hoogte houden van nieuwe Joomla! releases, repareert de permissies van uw bestanden en directory’s, beveiligt uw beheerdersdirectory met een wachtwoord, verandert uw databasevoorvoegsel, migreert links die verwijzen naar uw oude domein en voert database-onderhoud uit, allemaal met een enkele klik.